Бисерка Божкова е постигнала едно от най-важните неща в живота:

...
 Бисерка Божкова е постигнала едно от най-важните неща в живота:
Коментари Харесай

Бисерка Божкова, БСП: Всеки българин трябва да има реален достъп до правосъдие

 Open photo

 

Бисерка Божкова е постигнала едно от най-важните неща в живота: работи това, което най-вече обича да прави - да взема решение заплетени правни и житейски проблеми. Затова приключва по едно и също време история и право във Великотърновския университет - и двете постоянно. Адвокат Бисерка Божкова е с 12 години юридически стаж.

“За измененията, които са нужни в правосъдната система, се приказва доста, само че досега Българска социалистическа партия е партията, която е направила нещо действително в позитивна посока ”. Така 38-годишната юристка изяснява решението си да одобри шестата позиция в листата на “БСП за България ” като представител на гражданската квота.

Всеки човек, без значение дали живее в столицата или в малко обитаемо място, би трябвало да има достъп до правораздаване, безапелационна е Бисерка Божкова. За задачата са нужни спор и решителни промени за размера на държавните такси, които заплащат жителите и бизнеса по цивилен, търговски и административни каузи. Сега да се заплати държавна такса от 4% от материалния интерес за първа инстанция и по 2% за идващите е предизвикателство за всеки човек, чиито права са накърнени. Така доста хора се отхвърлят да търсят правата си и стотици нарушавания остават ненаказани, а бизнес ползи - незащитени, дава образец тя.

Друг проблем, с който юрист Божкова се сблъсква постоянно в правосъдната зала, са бюрократичните “пропуски ”, които постоянно са умишлени, само че в последна сметка костват милиони на държавния бюджет. Така, да вземем за пример, десетки поданици на Великотърновска област са получили мизерни компенсации за земите си, отчуждавани поради трасето на автомагистрала “Хемус ”. Сумите са надалеч под пазарните и повода за това са остаряла нормативна база и чиновническо безхаберие. В резултат някои притежатели просто са махнали с ръка (а постоянно и даже не са разбрали в периода за обжалване, че са ощетени) и не водят каузи. Останалите печелят в съда и страната с изключение на действително обезщетение заплаща правосъдните разноски - скъпи експертни оценки, такси, възнаграждения на юристи. Така цената на декар земя за автомагистрала скача извънредно доста и отново за сметка на българския поданик.

Промените в правосъдната система не са красиви предизборни обещания, безапелационна е 38-годишната адвокатка. Те са витално нужни, с цел да тръгне страната най-сетне в вярната посока. Без тях няма да можем да се оправим с корупцията, а тя, както знаем, е повода за мизерните заплати и пенсии, за обезверяването, за демотивацията на младите.

Важно е да проведем борбата в корупцията “на всички фронтове ” -не единствено в правосъдната система, само че и в администрацията, както и при конкурсните назначения, безапелационна е юрист Божкова.

Бисерка Божкова е омъжена и има едно дете. Съпругът й - авиоинженер по обучение, и дребната й щерка са хората, които я стимулират и поддържат постоянно. Особено в този момент, когато подхваща толкоз виновна стъпка в живота си - да се кандидатира за депутат: с преференция 106 в листата с номер 28 в бюлетината.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР